expeditie Rodi Rotatiedruk

Onze drukkerij, Rodi Rotatiedruk, heeft verduurzaming van processen en output hoog op de agenda staan – al sinds 2005! We nemen je graag mee in onze investeringen in een duurzamere wereld.  

Zo zijn we sinds 2005 pionier in duurzame print door als eerste ter wereld de waterloze drukpers in huis te halen. Iets waar we ontzettend trots op zijn. In 2022 tilden we onze verduurzaming daarbij naar een nóg hoger level met de introductie van de nieuwste technologische, duurzame tools binnen onze organisatie. Zowel voor onze klanten als voor onszelf hebben we hiermee opnieuw flinke stappen richting een duurzame toekomst gezet.   

Software 

We hebben nieuwe software uitgerold, om hiermee de productie-omgeving in de toekomst veilig te kunnen stellen. Dit zorgt daarbij voor nieuwe mogelijkheden voor onze klanten. Zo komt de verantwoordelijkheid van het eindproduct grotendeels bij de klant zelf te liggen. Deze geeft namelijk straks zelf de juiste omvang door, en kan de pagina’s zelfstandig goedkeuren. Bij vragen kan de DTP’er alsnog je probleem oplossen.

Maar dat is niet alles: we nemen óók de uitstoot van de betreffende drukorders mee in de voorcalculatie. Hierdoor kan de klant een weloverwogen keuze maken, bijvoorbeeld als het gaat om welke papiersoort de voorkeur heeft.  

Expeditie 

De grootste ontwikkeling heeft in 2022 plaatsgevonden op de Expeditie: van het handmatig stapelen van de kranten gaan we over op een machinaal proces. Hierdoor wordt het werk voor onze Expeditie-medewerkers fysiek verlicht en zijn ze duurzamer inzetbaar. Zo is de kans groter dat zij in de toekomst kunnen doorstromen naar andere functies. Een win-winsituatie voor alle partijen dus.  

CTP 

Naast de ontwikkelingen rondom onze software en bij de Expeditie gaat ook het CTP-team mee met de transitie (op deze CTP-afdeling worden de metalen drukplaten geproduceerd waarmee kranten worden gedrukt). Hiervoor hebben de voorbereidingen in 2022 plaatsgevonden.  

In 2023 wordt de afdeling geretrofit, wat inhoudt dat de drukplaten straks klaarstaan in sorteerbins. Ze hoeven dus niet meer handmatig versleept te worden naar de plaatbakken. Hiermee worden de foutmarges en afvalkosten verlaagt. Daarnaast zal de laatste Ekokleen-ontwikkelmachine worden geplaatst. Deze processor wast de platen met puur water, zonder chemicaliën. De machine is 150 keer zuinig dan zijn voorganger. Zo is Rodi Rotatiedruk straks meer klaar voor de toekomst dan ooit.  

Nieuwsgierig geworden naar onze duurzame drukmogelijkheden?  

We vertellen je graag meer!